PÅ VORES RISTERI

"Vi prøvesmager kaffen, allerede inden den kommer til risteriet," fortæller David Holfve, som er Gevalias Master Taster.

"Så snart en container ankommer til havnen, står vi klar til at tage en prøve af råbønnerne, som vi efterfølgende rister og prøvesmager for at være sikre på kvaliteten og ikke mindst fange uønskede bismage."

EN BLANDING AF VERDENS AROMAER

EN BLANDING AF VERDENS AROMAER

På Gevalias risteri i Gävle ristes, blandes og formales al Gevalias kaffe. Det giver os en uvurderlig kontrol over kaffens kvalitet. Vores prøvesmagere og kvalitetskontrollanter sørger personligt for, at de forskellige typer kaffe altid opnår deres specifikke karakter, smag og aroma – kort sagt, at man altid vil opleve kaffen på samme måde.


Kaffe er et naturprodukt. Smag og aroma varierer naturligt, og derudover er man nødt til at tage hensyn til høstsæsonerne i de forskellige regioner. Disse faktorer har betydning, når vi finjusterer blandingerne for at opnå nøjagtig den smag, som kaffen skal have.

150 KOPPER KAFFE OM DAGEN

150 KOPPER KAFFE OM DAGEN

Der bliver prøvesmagt en hel del i risteriets smagslaboratorium. Den første kontrol af råkaffeprøven fra havnen bliver efterfulgt af prøvesmagninger af den færdige kaffe, når den er blevet ristet og formalet. Derudover prøver vi en del nye blandinger og sågar andre typer kaffe – det bliver i alt til omkring 150 kopper om dagen.

150 TIL 200 TON KAFFE OM DAGEN

150 TIL 200 TON KAFFE OM DAGEN

Vores risteri modtager forseglede containere fra så eksotiske steder som Malabar i Indien, de indonesiske øer, Centralamerikas bjerge, Andesbjergenes skråninger og Etiopiens højland – mellem 150 og 200 ton kaffebønner i løbet af en dag.

BLANDINGEN

BLANDINGEN

Det, der først og fremmest afgør en kaffes smag og karakter, er blandingen af bønner med forskellige karakteristika. Derfor er vi yderst omhyggelige, når vi blander. Blandingerne finjusteres løbende, så de forskellige kaffeprodukter altid har den samme smag over tid – på trods af smagsvariationer i bønnerne og forskellige høsttidspunkter.

RISTNINGEN OG FORMALINGEN

RISTNINGEN OG FORMALINGEN

Kaffebønnernes smag og aroma lokkes frem ved ristningen. Vi varmer bønnerne op til omkring 230 °C (lidt afhængigt af kaffen). Bønnerne bliver blæst rundt, for at de skal blive ristet jævnt, og der er forskel på, hvor længe mellem- og mørkristede bønner bliver ristet. Derefter køler vi bønnerne ned for at afbryde ristningsprocessen på det helt rigtige tidspunkt. De ristede bønner bliver herefter formalet til den rette malingsgrad for den enkelte kaffe.


I løbet af produktionen tester vi løbende kaffens ristning og formaling – vi måler fugtindholdet, farven, densiteten og formalingsgraden.

DEN VOKSENDE INTERESSE

DEN VOKSENDE INTERESSE

Interessen for kaffe er bogstaveligt talt eksploderet i de seneste år. Flere og flere kaffedrikkere bliver mere belæste og danner sig deres egen opfattelse af, hvordan deres kaffe skal være.


"Det synes vi er smaddersjovt," siger David. "Nu får vi lejlighed til at vise, hvad vi kan, og udvikle særlige kaffeprodukter til de kaffedrikkere, der virkelig sætter pris på dem."


Det har ført til, at der nu findes flere forskellige slags Gevalia-kaffe.