SÅDAN FÅR DU EN RIGTIG GOD KAFFE

"Vi prøvesmager kaffen, allerede inden den kommer til risteriet," fortæller David Holfve, som er Gevalias Master Taster.

"Så snart en container ankommer til havnen, står vi klar til at tage en prøve af råbønnerne, som vi efterfølgende rister og prøvesmager for at være sikre på kvaliteten og ikke mindst fange uønskede bismage."

VÆLG RISTNING

End ikke den bedste kaffeekspert kan fortælle dig, hvilken kaffe netop du skal vælge. Det er helt op til dig selv og din smag – og det er derfor, vi tilbyder flere forskellige kaffevarianter ... og lidt til. Du prøver dig ganske enkelt frem, indtil du finder dine favoritter.

FORMALING

Formalingen er vigtig for kaffens smagsoplevelse. Vælg formalingsgrad ud fra den bryggemetode, du anvender – jo kortere bryggetid, desto finere formalet kaffe. Bønner til en stempelkande skal være grovmalede, espressobønner meget fintmalede, mens bønnerne til en almindelig kaffemaskine skal være midt imellem.

VANDET

Vandets kvalitet er afgørende for kaffens smag. Hårdt vand kan ødelægge alt god kaffe, da det kan forhindre aroma og smagsstoffer i at blive optaget. Hvis du bor i et område med meget hårdt vand, kan du rense vandet i en filterkande med kalkfilter eller evt. bruge kildevand til din kaffebrygning. Men som regel er frisk iskoldt vand fra hanen fint. Koldt vand er mere iltholdigt og får kaffesmagen til at træde bedre frem.

Vandet bør være 92-96 °C, når det kommer ud af kaffemaskinen. Det er, når de små bobler begynder at vise sig – vandet må altså aldrig koge, når man brygger kaffe.

Forvarm gerne kopperne, inden du hælder kaffen op. Rør rundt, inden du serverer – det første vand, der løber igennem kaffemaskinen eller filteret, tager mere af kaffens smag med sig.

DOSERINGEN

Følg de anvisninger, der gælder for den type maskine, du anvender, og prøv dig frem. Hvis du formaler selv, skal du tænke på, at hjemmemalet kaffe er luftigere end den vakuumpakkede færdigmalede kaffe – du skal bruge lidt ekstra.

VARME

Når kaffe holdes varm og genopvarmes, opstår der bitterstoffer, og kaffen bliver besk og sur. Lad ikke kaffen stå på varmen i mere end 30 minutter. Hvis du skal holde din kaffe varm, bør du bruge en termokande.

MÆLKESKUMMET

Anvend frisk, køleskabskold mælk eller latte-mælk – helst ikke skummetmælk. Varm den op i mikrobølgeovn, espressomaskine eller kasserolle, men ikke til over 60-65 °C. Mælken skal være som en tyktflydende fløde, hvilket man nemmest opnår ved hjælp af en elpisker. Hvis du har en espressomaskine, kan du bruge dampmundingen. Hæld først kaffen i koppen, og hæld derefter langsomt mælken i.

RENGØR

Kaffemaskinen skal rengøres og tørres af – især de dele, der kommer i kontakt med kaffen. Afkalk kaffemaskinen eller kaffebryggeren med jævne mellemrum. Rent udstyr giver en bedre kaffe.